Типични за торлашката кухня пълнени сухи чушки със зрял фасул и орехи. Наименованието оначава „натъпкани”, „нагнетени”.
Традиционно ястие за Чипровци.
Рецепта #1
Продукти
2 ч.ч. зрял фасул, 2-3 глави кромид лук, за предпочитане червен, или 3-4 стръка праз лук, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едро счукани орехи, джоджен или чубрица, 16 – 20 сухи чушки
Приготвяне
Сухите чушки се измиват и предварително се накисват в топла вода да омекнат. След това внимателно се почистват от семето, за да не се разкъсат. Фасулът се накисва в студена вода за 10-12 часа, излива се тази вода, кипва се за десетина минути, отново се излива водата. След това се сварява, отцежда, посолява и се смачква (счуква). Червеният лук се нарязва на ситно и също се счуква. Смесват се отцеденият фасул, лукът, орехите, стритият сух джоджен (чубрица) и се посоляват. С тази смес се пълнят плътно ( с натискане, натъпкване, „гнетене”) чушките. Отворът им се потапя в брашно, за да се запечата. Редят се в намазнена тава. Ако остане от сместа, тя се разпределя между чушките. Долива се 1 чаша подсолена бобена или обикновена вода, поливат се с тънка струйка олио, поръсват се с малко сол и се пекат в умерена фурна.
Рецепта #2
Сварявате леко 1 кг зрял фасул. Отцеждате го. Леко се запържва праз лук в олио, добавя се сол на вкус. Прибавя се фасула и леко се намачква. Ръсвате и бабина душица (мащерка).
Взимате 30 сушени чушки (ако ползвате пресни, трябва да са леко завехнали).
Пълните ги със сместа. Нареждате в тава, сипвате доста олио и няколко супени лъжици вода.
Запичате 30-40 минути.