Пъжове (охлюви) в Чипровската кухня

Пъжове е чипровското наименование на градинските охлюви. Местните ги приготвят с ориз, с качамак, със зехтин, черен пипер и сол. Прилагаме рецепта за пъжове с ориз.

Типично ястие за Чипровци.

Продукти

25 бр. охлюви, 1 глава лук, 1 ч. ч. ориз, 1/2 ч. ч. олио, 1-2 бр. домати, сол, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, магданоз

Приготвяне

Сварените охлюви се вадят от черупките с вилица, отстранява се задната черна част. Лукът се нарязва на ситно и се задушава около 5 минути в олиото. Прибавят се охлювите, изчистеният и измит ориз, нарязаните домати и солта. Разбърква се и се пържи 3-4 минути. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се залива с 4-5 ч. ч. вода. Вари се 20 минути на тих огън, като се разбърква от време на време. Накрая се добавят нарязания на ситно магданоз и черен пипер.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.