Етно Център Раждавица
0 средна оценка (0 ревюта)

Кюстендилското село Раждавица се намира в началото на приказния Земенския пролом и в подножието на Риша планина, част от Конявската. През него преминава река Струма, както и ЖП линията София – Кюстендил с модерните дизелови мотриси, чиито панорамни прозорци позволяват да се насладите на прекрасните гледки. Наблизо е красивият водопад „Полска скакавица“, аязмото и пещерата на Свети Йоан Рилски, възхитителният Каньон „Шегава“, а достигането до тях е по приятни екопътеки.

Етно Център Раждавица

В центъра на селото, недалеч от църквата, е разположен малък етнографски комплекс, в който местна задруга пресъздава занаяти, обичаи и кулинарни традиции от района.

Център за занаяти „Старата череша“

В една от къщите е обособена занаятчийска работилница, където можете да видите демонстрация на кошничарство, оплитане на конопено въже, рисуване на икони, мелене на жито и др. В същата стара къща има и галерия, която домакинства на различни изложби.

Фурната

В съседната стара къща е запазена каменна фурна, обърната към улицата, в която навремето цялото село е идвало, за да пече хляб, чевермета и гозби. Днес това традиционно съоръжение все още функционира перфектно, а домакините с радост очакват гости, за да им приготвят местни вкуснотии.

Бозаджийницата

Още една стара къща в типичния за селото архитектурен стил е обновена и превърната в място за гости. Преди години тя е функционирала като пивница, а днес е бозаджийница. Там местните домакини ще ви демонстрират как се е приготвяла Раждавичката боза.

Предложения на домакина

Показване на единичен резултат

Item added to cart.
0 items - лв.