Пивоварна „Ромбус“ е победител в първото издание на конкурса „Храната и градът“

• Журито присъди и 3 Втори награди – на “Паста МиП” ООД, Варна, Дивосвит ООД, Варна и СИМВОЛ 2006 ООД, Бургас
• Награждаването ще се състои на 11 ноември, по време на форум WiFo, част от Гастрономикс 2017 и СИХРЕ

Пивоварна „Ромбус“ от Пазарджик е победител в първото издание на конкурса „Храната и градът“, организиран от МЕТРО България, в партньроство с мрежата за местни храни LocalFood.bg, Slow Food България, Gourmet Publishing и Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции. Подгласници на победителите са три компани от българското Черноморие – ателието за прясна паста и занаятчийски храни “Паста МиП“, работилница за натурални ръчно правени бонбони „LOL&POP“ на фирма Дивосвит ООД от Варна и фирма СИМВОЛ 2006 със своята хлебарна и пекарна “ТЕЗГЯХ“, възстановили най-старата фурна в Бургас, построена през 1915 година. Наред с признанието на журито носителят на първата награда печели и финансова подкрепа в размер на 3 000 лева, а втората награда е придружена от чек за 1000 лева. Победители и подгласници ще получат своите награди на 11 ноември, събота, в Интер Експо Център, гр София, по време на традиционното изложение СИХРЕ и Форум за висша кухня и кулинарна култура – Гастрономикс 2017, на който МЕТРО България е основен спонсор.

Конкурсът имаше за цел да оцени най-добрите бизнес идеи за традиционни и здравословни храни, инициирани от стартиращи малки и микро предприемачи, все по-предпочитани от жителите на големите градове, търсещи автентичност и качество на продукцията. Той бе предназначен за производители, търговци или фермери в начален етап на дейността си. За първото му издание бяха изпратени 24 предложения от цялата страна. Конкурсът е част от кампанията на МЕТРО, посветена на ежегодния Ден на предприемача – 10 октомври, с който компанията изразява уважението си към всеотдайността и усилията, които собствениците на малкия и среден бизнес влагат в своята работа.

Мнението на журито е, че пивоварна Ромбус, е постигнала за кратко време голям напредък от домашното пиво до класна крафт пивоварна. Пивоварната организира обучения, за да предаде опита си на други млади пивовари. Има много ясен бизнес модел, който следва компетентно и непоколебимо. Ромбус предлага богато разнообразие от различни стилове занаятчийска бира, представя огромната гама от вкусове и аромати, които пивото предлага. Произвежда пивото си по традиционни способи, като използва само естествени съставки – малц, хмел, мая и вода, безкомпромисно отношение на качеството на суровините.

„Нашата мисия е да обогатим бирената култура на българите. За 1 година на пазара успяхме да предложим над 20 различни вида пиво, организирахме редица обучения и други събития, които да запознаят по-голям кръг от хора с магията на пенливата напитка.“, казват от Ромбус. „ Пивото ни разчупва стереотипите и променя възприятията за очакваните бирени вкусове. В продуктовата си линия имаме както традиционни, така и експериментални продукти – отлежавали в бурета от френски дъб, кисели стилове пиво, пушени, с подправки и други.

“Паста МиП” ООД, Варна вече втора година използва продукти от производителите на фермерския пазар във Варна – цвекло, спанак, домати и други, с които приготвя оригинална цветна паста. „Всичко започна, като малък уютен проект, местенце , където да похапнете автентична прясна паста и да се чувствате у дома. Ние сме малко ателие за занаятчийски продукти. В нашия асортимент влизат различни ръчно приготвени, натурални продукти. Ръчно наточена прясна паста, горчица от синапено семе, както и други сосове, разядки и изкушения са сред нашите предложения.“, казва в представянето си фирмата. „Сега сме се посветили да създаваме най-добрите продукти за всеки – както за бизнес, така и за частни клиенти.“

Работилница за ръчно правени бонбони „LOL&POP” на Дивосвит ООД, Варна, създава своите захарни бонбони изцяло от естествени съставки и без съдържание на глутен. Сладкарите използват традиционни технологии, с натурални продукти. Бонбоните могат да се поръчват и онлайн. „LOL&POP е първата работилница за натурални ръчно правени бонбони в България. Изделията се приготвят пред очите на посетителите. Това е много необичайно и интересно както за възрастни, така и за деца.“, пише в представянето на Дивосвит. „Във вътрешността на самите бонбони могат да бъдат изписани различни думи или рисунки. Имаме практика да организиране майсторските класове, които вече се ползват с доста голяма популярност сред жителите на град Варна. Изключителното е, че всеки сам може да направи своите бонбони и веднага да ги опита!“

СИМВОЛ 2006 ООД, Бургас е компания на млади хора с бизнес опит и силна мотивация да развиват нещо традиционно и устойчиво. „Идеята е да върнем на хората вкусът на хляба от детството и да предложим домашен уют с нашите печива! Хлябът, който изчезна отдавна от магазините и печивата, които домакините вече нямат време да приготвят за своите семейства и приятели!“, казват от фирмата. „В същото време, искаме да покажем на нашите деца, че традициите и занаятите, не трябва да умират, защото носят мъдростта на отминалите поколения.Затова създадохме “ТЕЗГЯХ” – хлебарна и пекарна, в която ще приготвяме хляб и печива на 100 годишна каменна пещ. Използваме сезонни плодове, зеленчуци и съставки с най-високо качество, такива, които бихме сложили на трапезата на семейството си и на най-близките си приятели!“ Компанията е възстановила най-старата фурна в гр.Бургас, построена от италиански архитект през 1915 г.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара