Ашлия

 In Родопска и тракийска кухня
blana_chorba001

“Ашлия” в село Могилица или “блана чорба” в село Смилян е типичен десерт със сушени диви ябълки (“киселки”) и ориз.

Продукти

Ориз – 250 гр., шушулково люто -1.5 литър, захар – 750 гр.

Приготвяне

Слага се да заври лютото, прибавя се измитият ориз и се разбърква от време на време, за да не слепне, докато се свари. Прибавя се захарта и се оставя 5-10 минути да поври. Ако е по-рядка се разтваря нишесте в студена вода и се добавя. Ако е по-гъста, се разтваря с още люто. Маха се от огъня и го оставяме 10- 15 минути да отдъхне и след това го насипваме в дълбоки чинии или купи. Като се охлади, украсяваме със сушени плодове (сини сливи, стафиди, череши и др.) или плодове от компот.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите