Ашлия

 In Меню Могилица, Рецепти

„Ашлия“ в село Могилица или „блана чорба“ в село Смилян е типичен десерт със сушени диви ябълки („киселки“) и ориз.

Продукти

Ориз – 250 гр., шушулково люто -1.5 литър, захар – 750 гр.

Приготвяне

Слага се да заври лютото, прибавя се измитият ориз и се разбърква от време на време, за да не слепне, докато се свари. Прибавя се захарта и се оставя 5-10 минути да поври. Ако е по-рядка се разтваря нишесте в студена вода и се добавя. Ако е по-гъста, се разтваря с още люто. Маха се от огъня и го оставяме 10- 15 минути да отдъхне и след това го насипваме в дълбоки чинии или купи. Като се охлади, украсяваме със сушени плодове (сини сливи, стафиди, череши и др.) или плодове от компот.

Къде да опитате?

  • Агушеви конаци

    Още
  • Вила Ади Арт

    Още
  • Дядова ряка

    Още
  • Етно Арт Руми

    Още
  • Изворът на Арда

    Още
  • Комплекс „Гераница“

    Още
  • Комплекс Арда

    Още
  • Къща „Караиван“

    Още
  • Къща Аргирови

    Още
  • Къща Звездица

    Още
  • Панорамна площадка „Върхът“

    Още
  • Пещера „Типицето“

    Още
  • Пещера „Ухловица“

    Още
  • Хотел Бащината къща

    Още
  • Хотел Изворът Арда

    Още
  • Хотел Митница и ТКЗС Билянци

    Още
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите