Чорба от Смилянски фасул

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Родопите

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Чорба от Смилянски фасул е типична за селото.


Съставки

  • 2 ч. ч. дребен Смилянски фасул,
  • 1 глава кромид лук,
  • 1 стрък праз лук,
  • 2 сухи червени чушки,
  • 1 кафена чаша доматен сок (или 1 суп. лъжица дом.пюре),
  • 1 кафена чаша олио,
  • 1 морков,
  • 1 глава целина,
  • стрък чубрица, пресен или сух джоджен

Приготвяне

В тенджера накисвате фасула вечерта във вода, с щипка сол. На сутринта изхвърляте водата, изплаквате фасула с чиста вода и го слагате на котлона в тенджера с 2 л. студена вода. Нарязвате двата вида лук и морковите на ситни кубчета, настъргвате целината на средно едро ренде. Добавяте така нарязаните и настъргани продукти в тенджерата заедно със сухите чушки, олиото, чубрицата и джоджена. Когато фасулът е почти сварен, добавяте доматения сок и сол.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.