Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Фасул с кочен е типично ястие за селата Смилян и Могилица.
Продукти
10 шепи фасул, 1 ч. ч. нарязан бял кочен (алабаш), 1 глава лук, 2 моркова, 1 ч. ч. олио, брашно, сол, червен пипер, масло
Приготвяне
Накисва се фасулът за 5-6 часа. Заедно с лука, морковите, белия кочен и олиото се залива със студена вода и се вари. 15-20 минути преди готовност, се осоляват и се прибавя запръжката от олио, брашно и червен пипер. При сервиране се прибавя запържено масло.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак