РАЙОН: Белене, Дунава, Северняшко
АВТОР: Ферма Багри
Този вид засищаща пита със свинска мас може да опитате в района на Белене.
Съставки
1 кг брашно
1 белтък от яйце
2 пакетчета суха мая за хляб
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 водна чаша вода
300 г сирене
125 г свинска мас
жълтък за намазване
сусам
Приготвяне
Брашното се изсипва в дълбока купа и към него се добавя активираната мая със захар, разтворени в малко вода. Добавят се белтъка, солта, водата и се замесва меко тесто.
Към тестото се добавя разстопената мас, омесва се добре и се оставя да втасва 1 час във фурната на 20 градуса.
Тавата, в която ще печем, се намазва с мас. В нея се прехвърля втасалото тесто, разстила се с ръце и отново се намазва с мас. Поръсваме с част от натрошеното сирене докато тавата се изпълни до половината. Прегъваме тестото на две, мажем с мас, притискаме и продължаваме да поръсваме със сирене. Така няколко пъти докато поръсим цялото количество сирене и изпълним тавата. Оставяме да втаса още 2 часа.
Втасалата мазница в тавата се намазва с жълтък, разбит с малко олио. Отгоре се поръсва със сусам.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 мин.