Беленска мазница

[mk_image src=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/05/maznica03.jpg” image_width=”1200″ image_height=”600″ link=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/05/maznica03.jpg” target=”_blank” align=”center”]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker”]

  • РАЙОН: Белене, Дунава, Северняшко

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker”]

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-group”]

  • ПОРЦИИ: 8

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-2″]

  • ПОДГОТОВКА: 40 мин.

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-2″]

  • ВТАСВАНЕ: 3 часа

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-4″]

  • ПЕЧЕНЕ: около 30 минути

[/mk_custom_list]

Този вид засищаща пита със свинска мас може да опитате в района на Белене.

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]

Съставки

[mk_custom_list style=”mk-moon-arrow-right-3″]

  • 1 кг брашно
  • 1 белтък от яйце
  • 2 пакетчета суха мая за хляб
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1 водна чаша вода
  • 300 г сирене
  • 125 г свинска мас
  • жълтък за намазване
  • сусам

[/mk_custom_list]

Приготвяне

[mk_custom_list]

  • Брашното се изсипва в дълбока купа и към него се добавя активираната мая със захар, разтворени в малко вода. Добавят се белтъка, солта, водата и се замесва меко тесто.

[/mk_custom_list][mk_custom_list]

  • Към тестото се добавя разстопената мас, омесва се добре и се оставя да втасва 1 час във фурната на 20 градуса.

[/mk_custom_list][mk_custom_list]

  • Тавата, в която ще печем, се намазва с мас. В нея се прехвърля втасалото тесто, разстила се с ръце и отново се намазва с мас. Поръсваме с част от натрошеното сирене докато тавата се изпълни до половината. Прегъваме тестото на две, мажем с мас, притискаме и продължаваме да поръсваме със сирене. Така няколко пъти докато поръсим цялото количество сирене и изпълним тавата. Оставяме да втаса още 2 часа.

[/mk_custom_list][mk_custom_list]

  • Втасалата мазница в тавата се намазва с жълтък, разбит с малко олио. Отгоре се поръсва със сусам.

[/mk_custom_list][mk_custom_list]

  • Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 мин.

[/mk_custom_list]

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара