Паниран зрял Смилянски фасул

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Панираният зрял Смилянски фасул е типично ястие за селото.

Продукти

½ кг фасулевица (едър Смилянски фасул), 4 супени лъжици олио, сол, 2 до 4 яйца за панировката, галета, черен пипер, джоджен – сух

Приготвяне

Сварява се фасулът, като във водата се добавят олиото и когато е почти готов — солта. Прецежда се, докато е топъл, в гевгир. От яйцата, черния пипер и джоджена приготвяме сместа за панировката. Потапяме топлото зърно фасул първо в яйчената панировка, после овалваме в галета. Пържим в предварително нагорещена мазнина. Като извадим от мазнината, поставяме върху кухненска хартия, за да абсорбира остатъчната мазнина. Когато сме готови, аранжираме в чиния и сервираме с купичка млечно-чеснов сос.

Item added to cart.
7 items - 3,388 лв.
7
  • Име на ползвател is required field.
Вашата количка
Изработване на HACCP план от инж. Валери Савов (Домакин : инж. Валери Савов)
Цена:1,130 лв. (577.76 €)
- +
2,260 лв. (1,155.52 €)
8+ са купили това
Индивидуален онлайн HACCP курс (Домакин : Академия Пендара)
Цена:120 лв. (61.36 €)
- +
120 лв. (61.36 €)
    Използвай промо код