Самоковски зелник

Снимка: личен архив на автора

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Самоков

АВТОР: Венера Кирова

Венера Кирова от малка обича да готви и да експериментира в кухнята. Казва, че не борави с мерки и грамажи, прави го по усет. От нея научихме за традиционния Самоковски зелник.

Тя знае рецептата от своите баби, а те от прабабите, но всяко село, всяка къща съхранява собствена рецепта за това ястие. Има варианти с мая, има и без мая. В миналото се е приготвял на подница и се е пекъл на огън, но сега малко къщи поддържат тази традиция и то само по поводи.

Приготвянето на зелник е доста трудоемък процес. Според сезона се прави с праз лук и/ или зелении, които има през сезона, например киселец, лапад, цвекло. Зимният вариант е с кисело зеле.


Съставки

Продукти за тестото за крайшника

  • 1 и 1/2 ч.ч. вода
  • около килограм брашно
  • 1 с. л. сол

Продукти за плънката в центъра

  • около 1 кг праз лук и други зелении според сезона
  • 70 мл олио
  • 5 яйца
  • 300 гр сирене
  • 500 гр гъсто кисело мляко
  • 2 пълни с. л. брашно

Продукти за плънката в крайшника

  • 200 гр сирене
  • 2 яйца
  • 200 гр масло (може да бъде заменено с олио, с мас или комбинация от трите)

За зимният вариант с кисело зеле

Една средно голяма зелка накълцайте на дребно. Запържете я в мазнина до омекване. Добавете 3 супени лъжици брашно и охладете. Това е вариант на плънката, която се поставя в центъра.

След толкова вкусна рецепта, единственото, което можем да си пожелаем е Венера да бъде в добро здраве, за да ѝ гостуваме в Самоков.

Приготвяне

Замесете меко тесто, което разделете на 9 части. Едната част трябва да е двойно по голяма от другите. Оформете на топчета и разточете.

Голямата част се разточва първа и се слага най-отдолу в тавата. Диаметърът ѝ трябва да бъде двойно по-голям от останалите и краищата ѝ да излизат извън тавата. Разточете и останалите кори, но ги оставете за известно време настрани, за да изпръхнат. През това време пригответе плънката.

Запържете нарязаният на дребно праз лук. Добавете брашното, яйцата, млякото и сиренето за тази плънка. Трябва са се получи гъста каша. Оставете я да изстине и я изсипете на центъра на първата голяма кора – да се получи купчинка, която няма да разстилате настрани. Върху нея поставете една кора. Отстрани подредете и другите кори, като предварително ги поръсите със сместа от яйце, сирене и мазнина, предвидени за тази плънка и ги завиете / увиете на рула. Със стърчащите краища на голямата кора завийте другите кори, като надипляте равномерно – това е майсторлък, който се предава от бабите. По желание, отгоре може да добавите парченца осолена сланина.

Изпечете зелника до зачервяване.

След като го извадите от фурната, трябва да го поръсите с хладка вода и да го завиете с кърпа, за да омекне.


Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.