Студена лятна супа


pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Ябланица, Тетвенско

АВТОР: Мария Иванова

Тази студена лятна супа може да се яде и като разядка. Баба я правеше само през най-горещите летни дни. Слагаше я в голям кастрон в средата на масата и всички гребяха с лъжици или топяха залци хляб в нея. Ядяха я само възрастните, защото на нас децата тогава не ни харесваше. Сега ми е много мило да я приготвям и да си спомням как я правеше баба.


Съставки

Количества според наличното и на вкус.

  • Зелен фасул
  • Пресен чесън
  • Пресен лук
  • Магданоз
  • Копър
  • Всичко останало зелено, което може да се набере в градината – девисил, джоджен и всякакви други мерудии, както казваше баба.
  • Люта чушка
  • Вода Винен оцет

Приготвяне

Количества според наличното и на вкус.

  • Накъсвате фасула на малки парчета и го сварявате в подсолена вода. Не му трябва много, около 10 минути и е готов. Внимавайте да не го преварите, трябва да си остане леко хрупкав.
  • Накълцвате на ситно лука, чесъна, лютата чушка и мерудиите и ги слагате в дълбока купа.
  • Добавяте охладения фасул.
  • Заливате всичко с много студена вода и добавяте сол на вкус и винен оцет. Съотношението е около 20, 30 мл. оцет на 500 мл. вода, но може и повече или по-малко според вкуса ви.
  • Хубаво е супата да постои няколко часа в хладилника преди консумиране, за да омекнат мерудиите, съставките да си “пуснат вкуса” и да се охлади добре.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.