РАЙОН: Габровски, Стара Планина
АВТОР: Венета Василева
Ако някой ви каже, че не обича триеница, не му вярвайте или го заведете при баба Венета от Габрово, за да му я сготви.Триеница? Точно така! В различните райони на страната с това наименование наричат различни продукти и храни, но винаги става въпрос за семпли зърнени съставки, от приготвянето на които се получава изумително сложен и божествен вкус.Срещнахме сръчната баба Венета в Къща “Легендите” в с. Беломъжите близо до Габрово, където тя ни показа как се приготвя местният вариант на триеница. Това е простичко ястие, което се готви бързо и може да се предложи в солен, лют или сладък вариант. Ключов момент обаче е, че млякото и маслото за успеха на тази рецепта трябва да бъдат пълномаслени, фермерски – без компромиси!Особено ни вдъхновява идеята тази триеница да се сервира с обгорена захар и стръкче мента. Тази хрумка със сигурност ще конкурира доста сполучливо прословутото Крем Брюле, но ще добави заинтригуваща нееднородна текстура в дълбочина. Опитайте!
Съставки
- 2 литра пълномаслено фермерско мляко
- 100 г фермерско краве масло
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол (дори и при сладкия вариант)
Приготвяне
Прясното мляко се сварява със солта и маслото.
Докато млякото завира, в купа изсипваме брашното и го напръскваме с малко вода. С двете ръце започваме да “валяме” малки тестени парцалчета и фитилчета – “вальочета”.
Когато млякото заври, изсипваме триеницата в него и започваме да бъркаме леко на постоянно, за да не загори сгъстяващата се смес.
Още топла готовата триеница се разсипва по купички и се овкусява със сирене, или лют червен пипер, или сладко, мед, или се поръсва със захар.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
На гости у Дарина с работилница за козунак
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
Сусамов тур
На раздумка с добруджански лападник