Жупкар

”Жупкар” в Могилица или “шумлак” в Смилян е типично ястие за региона. Домакините го приготвят в края на лятото, когато фасулът вече не е зелен, но не е и зрял, а в шушулката му са се оформили и доста пораснали зърната. Обират го, нарязват го на парчета, така както се реже зеления фасул за готвене и го изсушават.

Продукти

Зелени шушулки фасул (капици, машници), масло, олио, червен пипер, брашно, сол.

Приготвяне

Зелени шушулки фасул (капици, машници) с добре оформено зърно се начупват на 3-4 парчета и се сушат на сянка. От получения жупкар се взема 2 шепи и се поставя в 2 литра вряла вода и се вари до готовност. Посолява се на вкус и се прибавя запръжка от масло, олио, червен пипер и брашно. При сервиране се залива със сос от кисело мляко с бял лук.

Item added to cart.
8 items - 3,274 лв.
8
  • Добавено
Вашата количка
Маркетинг за микробизнеса (Домакин : Пендара на село)
Цена:800 лв. (409.03 €)
- +
800 лв. (409.03 €)
Изработване на HACCP план от инж. Валери Савов (Домакин : инж. Валери Савов)
Цена:1,130 лв. (577.76 €)
- +
1,130 лв. (577.76 €)
    Използвай промо код