Veggie Box

Каква беше първата Ви идея? Как започнахте? Винаги съм била голям генератор на идеи. Вдъхновявам се от различните житейски ситуации, в които попадам. Така се роди и тази – VeggieBox. Храната е част от живота ни не само с нейните вкусови качества, външен вид и уникалност. Тя носи радост и удовлетворение. Храната доставя не само важните съставки за тялото, но и усещане за дух. Педантичността към всеки детайл в технологията и хигиената дават цялостната философия на този дух. Все още повечето хора не осъзнават значението на тези неща. За това реших да споделя опита си да създавам прекрасна питателна храна. Така се роди моето място – работилница, в която приготвям всичко с двете си ръце, избора на продукти е педантичен и безкомпромисен, а технологията ми запазва и разгръща полезните свойства на всеки продукт. Така създавам любопитство към живота, към натуралното и красивото, към храната.

В началото започнах с тематична група в социалната мрежа и реших да снимам това, което правя, да пиша кратки описания към изображенията на суровините и крайните изделия. Интереса не закъсня и не след дълго имах първата поръчка. Но моите амбиции бяха да променям масови нагласи. Трябваше да измисля как да направя моята мечта за социална промяна в успешно бизнес начинание с потенциал за финансова устойчивост.

Интервюто с Албена Сергизова е част от поредицата “Истории с човешко лице” на ежемесечния ни финансов бюлетин. В него стартиращи микро предприемачи отговарят на 8 еднакви въпроса за тяхната бизнес концепция и стартово финансиране.

Как се оформи моделът Ви – какъв е бизнес моделът Ви в момента?

Направих по-прецизно проучване на потребители – пол, възраст, социално положение, финансови възможности, професии, месторабота, всичко, което би могло по-нататък да даде отражение върху поведението им. После анализирах какви са „болките“ им, и след това помислих за характеристиките на продукта ми, за да бъде желан и достъпен за тях. Това е съвсем прагматичен подход без излишна романтика. Визуализирах го на един голям картон и започнах практически да го реализирам. Това ми отне няколко месеца.

Как осигурихте нужните Ви средства и ресурси?

Много е важно когато мислим за средства и ресурси да не сме сложили розовите очила. Важно е всички изисквания на Агенцията по храните, трудова медицина и всички други институции да бъдат задоволени, за да може работата да върви безпрепятствено. Що се касае до финансовите средства – първоначалната инвестиция по ремонта и облагородяването на производствената ни база е лична, не е в огромни размери. Суровини в началото бяха закупени със събраните средства от поръчките в самото начало и така се завъртя колелото.

Всичко до момента е благодарение на усилията на моите ръце и тези на мъжа ми. Сайтът и профилите в социалните мрежи са мое дело. Относно снимковия материал, пак сама си го правя, благодарение на супер добрия телефон, избран от съпруга ми Мартин. Нямам време за обработка, за разни специални сцени и ситуации, просто снимам и качвам. Впрочем това е едно от нещата, които правя с голямо удоволствие и планирам да повиша качеството на снимките с по-добра камера.

Имаше ли някой или нещо, което Ви помогна в началото или докато развивахте бизнеса си? Разкажете повече…

На първо място това е семейството ми. Радвам се, че съпругът ми вижда в моите идеи дълбочина и перспектива. Разбира ме от половин дума. Има ми доверие и е достатъчно да види моят хъс, желание, страст и енергия, за да опита нещо ново. Той дори ми помага да чистя вечерно време, а понякога и неговия работен ден още не е привършил.

Кое беше и е най-успешно във Вашата практика?

Най-успешното се ражда когато много обстоятелства са благоприятно съчетани. За мен всеки нов клиент е успех. Обичам да усещам настроението му след като се срещнем и е опитал от храната ми. Щом качествени продукти, добра технология, положителна енергия и вулкан от емоции се съчетаят в храна, надеждата за успех остава жива.

Кое Ви костваше най-голямо усилие или постигнахте най-трудно?

Ако скъсам за секунда с оптимизма, с който ви разказвам всичко това, бих казала, че наистина всеки момент е борба. Най-трудно е когато се боря със себе си. Да бъда търпелива, да дам време нещо да се случи и да бъда наблюдател, за да не позволя на субективни фактори да влияят на крайната ми преценка и анализ.

Бихте ли направили нещо по друг начин?

Аз съм гъвкав човек и се съобразявам с промяната в обстоятелствата. Радвам се за себе си, че осъзнах нуждата от промяна на плановете. Много е важно да си постоянен и търпелив, но също така е важно да си честен и да не се заблуждаваш с временния успех. Това, че днес клиентите са 5 не означава, че утре ще са 10, а в други ден 15. Няма такава логика. Всичко е релация на качество, отношение и точност. Между другото много полезно е математическото мислене, когато става въпрос за промяна на плана. Всичко е функция на усилия, на старание, на мисъл, на добър план и правилна преценка. За себе си знам, че разочарованието от лошото качество остава дълго след радостта от ниската цена. Каквито и промени да правя, не ги правя за сметка нито на качествените суровини, които използвам, нито за сметка на усилията, които полагам за най-добър резултат. Какви са ви плановете за бъдещето? Имам супер свежи идеи, заразителни със своята положителна енергия. Много от тях искам да реализирам. Но като начало искам да поставя най-сетне рекламна табела на работилницата ми.

VeggieBox Handmade Healthy Food”
Адрес: гр. Монтана, ул. „Княз Александър Батенберг“ 25
Телефон: 088 330 8784
info@veggiebox.com
Facebook: Veggie Box Homemade

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.