3 организации алармират за повишено внимание при консумацията на свинско месо

 In Новини

Под мотото “Внимание, АФРИКАНСКА ЧУМА! Не бъди разпространител на заразата!” Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня алармира гражданите и медиите за повишено внимание при консумацията на свинско месо. Кампанията е подкрепена от още две организации – Асоциацията на Slow Food конвивиумите в България и нашата Фондация LocalFood.bg.

Африканската чума бе констатирана за първи път в България на 31.08.2018 г. в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна при домашни свине, отглеждани в „заден двор“. Тя е силно заразно вирусно заболяване, което е нелечимо. За него няма разработена ваксина! Вирусът на АЧС може да се запази активен в изпражнения на свине до 6-10 дни, в месни продукти, които не са термично обработени 3-6 месеца, а в замразено месо с години.

От Африканска чума боледуват и домашните, и дивите свине без значение от пол и възраст като смъртността е много висока. Заразата се предава директно – от болни на здрави свине чрез изпражнения, секрети, тъкан, кръв и косвено чрез такива секрети, разнесени в природата. Този вид чума не е опасен за хората, те не боледуват от нея, но човекът е основен фактор за разпространение на заболяването чрез пренасяне или изхвърляне в природата на месо, месни продукти или хранителни отпадъци, в т.ч. и опаковки, в които са били съхранявани или транспортирани заразени продукти дори в минимални количества. Вирусът се унищожава само при високотемпературна термична обработка на месото (над  60°C за период от поне 20 минути). Сурово-сушените или веяни меса като наденици, луканки, суджуци, пастърми, филета и др. са потенциален преносител на заболяването!

Симптомите на заболяването при живи свине са много различни и могат да наподобяват тези на класическа чума по свинете, репродуктивен и респираторен синдром, червенка, салмонелоза, пастьорелоза, стрептококова инфекция, лептоспироза, отравяне с кумарин, цирко-вирусна инфекция, дерматити и нефропатии. При съмнение за наличие на заболяването, за категорична диагноза АЧС, е необходимо лабораторно потвърждаване на заболяването от единствената Националната референтна лаборатория за Африканска чума в България. При съмнения на собствениците на свине за заразени животни – свържете се незабавно с Вашия ветеринарен лекар и/или официален ветеринарен лекар във Вашия район или сигнализирайте на компетентния орган БАБХ на тел. 0700 122 99 или на е-мейл: AHWFC@bfsa.bg

Приканваме всички потребители на термично необработени продукти от свинско месо, в т.ч. и при търговия онлайн, да изискват доказателства и документи от търговците/производителите, че животните от които са добити месото и/или продуктите, са изследвани като им е взета проба за Африканска чума по свинете непосредствено преди клането и резултатите, получени от единствената в страната лаборатория – Националната референтна лаборатория за Африканска чума, са отрицателни.

Не ставайте неволно преносители на заболяването, а подкрепете стопаните-свиневъди в тяхната борба да ограничат разпространението на заболяването и да намалят щетите от него!

Повече информация за заболяването можете да намерите на:

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите