Анадолско ашуре

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Ветрен дол, Пазарджишко

АВТОР: Виолетка Цинцарова

Най-старият и най-вкусен десерт по нашите земи е Анадолското ашуре, което идва у нас чрез ислямските традиции. За разлика от съвременния му вариант, архаичното ашуре е много богато на съставки. Това е така, защото то има важно духовно значение в цяла Анадола. Легендата разказва, че този десерт, често наричан още „Пудинг на Ной“, е бил приготвен като празнично ястие от семейството на Ной, с комбиниране на съставки, оцелели в Ноевия ковчег.


Съставки

  • 1 ч.ч. жито за варене
  • ½ ч.ч. нахут
  • ½ ч.ч. дребен бял боб
  • ½ ч.ч. ориз
  • ½ – 1 ч.ч. захар
  • 2 шепи сушени кайсии
  • 2 шепи сушени смокини
  • 1 ч.ч. стафиди
  • 1 ч.ч. на едро накълцани ядки (орехи, пекан, белени бадеми, шам фъстък)
  • зърната на 1 нар
  • кората и плода на 1 портокал
  • 1-2 с.л. розова вода
  • канела на прах за ароматизиране
  • ванилия
  • прясно мляко за накисване на смокините

Приготвяне

Житото, нахутът и бобът се накисват в отделни съдове с вода от предния ден, като към водата за боба и нахута се прибавя по 1 ч.л. сода за хляб. Така накиснати престояват минимум 12 часа.

На следващия ден се изплакват и водата, в която са киснали се изхвърля. Нахутът се залива с 4 литра студена вода, а житото в отделна тенджера с 3 литра студена вода и се сваряват.

 Бобът се слага първо в малко вода да поври десетина минути, след което се изплаква отново, ако има люспи се махат и се залива отново с 3 литра студена вода. Вари се до пълно омекване на зърната. 

След пълно сваряване на боба и нахута, водата, в която са вряли, се прецежда и запазва, а зърната се обелват от люспите.

Когато житото е почти сварено към него в тенджерата се прибавя оризът, предварително изплакнат в цедка със студена вода. Двата продукта се варят заедно докато се разварят и останат почти без вода.

Кайсиите се накисват за ½ час в гореща вода, след което се нарязват на не много ситни кубчета.

Стафидите също се накисват за ½ час в гореща вода.

Смокините се накисват в горещо мляко за около 30-40 минути, след което се нарязват на парченца.

Водата, в която са киснали кайсиите и стафидите, както и млякото от смокините, се запазват.

Портокалът се измива хубаво, като се изтърква кората под течащата топла вода с мека четка. След това кората се настъргва, а вътрешността се нарязва на парченца. Ако се е отделил и сок при нарязването, той се прибавя към плодовата вода от накиснатите стафиди и кайсии.

Ядките също се накълцват с остър нож на не много ситно, като една част от шам фъстъка се запазва за поръсване на готовото ашуре при поднасяне.

След като сме подготвили по посочения начин всички съставки, пристъпваме към обединяването им в ашуре. В голяма тенджера се смесват сварените жито и ориз, както са си с останалата вода, сварените и обелени нахут и бял боб, нарязаните кайсии и смокини, заедно с водата и млякото, в което са киснати. Слагат се на котлона, прибавя се захарта – внимавайте с нейното количество, тъй като сварените зърна и плодове също придават сладост на ашурето; варят се заедно около 30 минути. При нужда можете да добавите още от водата, в която са врели боба и нахута. Не забравяйте да разбърквате сместа честичко, за да не загори.

Накрая в тенджерата се прибавят стафидите, нарязаните парченца портокал, портокаловата кора, ароматите – ванилия и канела, както и по-голямата част от накълцаните ядки. Всичко заедно се оставя да покъкри още десетина минутки до сгъстяване, като се бърка хубаво. Накрая се прибавят 1-2 лъжици розова вода и евентуално част от зърната от нар, разбърква се отново и котлона се изключва.

След достигане на желаната гъстота сместа се насипва в десертни купички, които се покриват с кърпа и се оставят на хладно, за да се желира и стегне.

Когато ашурето вече е почти изстинало/желирано, всяка купичка се декорира със зърна от нар и останалите накълцани ядки. Ако нарът е сладък, може една част от зърната да се прибавят и в крайния етап на приготвяне на ашурето след стафидите и портокала, когато сме изключили вече котлона

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.