Анадолско ашуре на баба Вили от Ветрен дол

Най-древният десерт по нашите земи!
(Повече инфо: най-долу)

  • РАЙОН: Пазарджишко, Чепинска котловина

  • ПОРЦИИ: 15 – 20

  • ПОДГОТОВКА: 12 часа

  • ГОТВЕНЕ: 5 часа

Наскоро започнахме “Дай, бабо, огънче” – кауза, за която си партнираме с Travel By Electric и Магазин “Сезон”, за да насочим повече внимание към селската кухня, да покажем истинските рецепти на баба и да приключенстваме заедно с вас до непознатите кътчета на България.

Като за старт избрахме дестинация относително близка до столицата – селата Аканджиево и Ветрен дол, пазарджишко, където се срещнахме с баба Вили. Част от първата ни кулинарна експедиция беше и очарователната Гери Баева , за да се гмурнем надълбоко в местната гастрономия. Получи се вълнуващо пътешествие. Кръстосахме съвсем органично иновациите в съвременните електромобили и кротко пъплещата Родопска теснолинейка. Потопихме се в бита на местните хора, гостувайки на читалището и после релаксирахме сред кокетния шик на Pura Vida Guest House. А баба Вили се раздаде жарко. Готвехме заедно почти цяла събота и успяхме да грабнем цели 4 рецепти от тефтера ѝ. Ето я и първата, за която тя се беше подготвила още от предния ден.

Древна храна с история

Най-старият и най-вкусен десерт по нашите земи е Анадолското ашуре, което идва у нас чрез ислямските традиции. За разлика от съвременния му вариант, архаичното ашуре е много богато на съставки. Това е така, защото ашурето има важно духовно значение в цяла Анадола. Легендата разказва, че този десерт, често наричан още „Пудинг на Ной“, е бил приготвен като празнично ястие от семейството на Ной, с комбиниране на съставки, оцелели в Ноевия ковчег.

Съставки

  • 1 ч.ч. жито за варене
  • ½ ч.ч. нахут
  • ½ ч.ч. дребен бял боб
  • ½ ч.ч. ориз
  • ½ – 1 ч.ч. захар
  • 2 шепи сушени кайсии
  • 2 шепи сушени смокини
  • 1 ч.ч. стафиди
  • 1 ч.ч. на едро накълцани ядки (орехи, пекан, белени бадеми, шам фъстък)
  • зърната на 1 нар
  • кората и плода на 1 портокал
  • 1-2 с.л. розова вода
  • канела на прах за ароматизиране
  • ванилия
  • прясно мляко за накисване на смокините

Приготвяне

  • Житото, нахутът и бобът се накисват в отделни съдове с вода от предния ден, като към водата за боба и нахута се прибавя по 1 ч.л. сода за хляб. Така накиснати престояват минимум 12 часа.

  • На следващия ден се изплакват и водата, в която са киснали се изхвърля. Нахутът се залива с 4 литра студена вода, а житото в отделна тенджера с 3 литра студена вода и се сваряват.

  •  Бобът се слага първо в малко вода да поври десетина минути, след което се изплаква отново, ако има люспи се махат и се залива отново с 3 литра студена вода. Вари се до пълно омекване на зърната. 

  • След пълно сваряване на боба и нахута, водата, в която са вряли, се прецежда и запазва, а зърната се обелват от люспите.

  • Когато житото е почти сварено към него в тенджерата се прибавя оризът, предварително изплакнат в цедка със студена вода. Двата продукта се варят заедно докато се разварят и останат почти без вода.

  • Кайсиите се накисват за ½ час в гореща вода, след което се нарязват на не много ситни кубчета.

  • Стафидите също се накисват за ½ час в гореща вода.

  • Смокините се накисват в горещо мляко за около 30-40 минути, след което се нарязват на парченца.

  • Водата, в която са киснали кайсиите и стафидите, както и млякото от смокините, се запазват.

  • Портокалът се измива хубаво, като се изтърква кората под течащата топла вода с мека четка. След това кората се настъргва, а вътрешността се нарязва на парченца. Ако се е отделил и сок при нарязването, той се прибавя към плодовата вода от накиснатите стафиди и кайсии.

  • Ядките също се накълцват с остър нож на не много ситно, като една част от шам фъстъка се запазва за поръсване на готовото ашуре при поднасяне.

  • След като сме подготвили по посочения начин всички съставки, пристъпваме към обединяването им в ашуре. В голяма тенджера се смесват сварените жито и ориз, както са си с останалата вода, сварените и обелени нахут и бял боб, нарязаните кайсии и смокини, заедно с водата и млякото, в което са киснати. Слагат се на котлона, прибавя се захарта – внимавайте с нейното количество, тъй като сварените зърна и плодове също придават сладост на ашурето; варят се заедно около 30 минути. При нужда можете да добавите още от водата, в която са врели боба и нахута. Не забравяйте да разбърквате сместа честичко, за да не загори.

  • Накрая в тенджерата се прибавят стафидите, нарязаните парченца портокал, портокаловата кора, ароматите – ванилия и канела, както и по-голямата част от накълцаните ядки. Всичко заедно се оставя да покъкри още десетина минутки до сгъстяване, като се бърка хубаво. Накрая се прибавят 1-2 лъжици розова вода и евентуално част от зърната от нар, разбърква се отново и котлона се изключва.

  • След достигане на желаната гъстота сместа се насипва в десертни купички, които се покриват с кърпа и се оставят на хладно, за да се желира и стегне.

  • Когато ашурето вече е почти изстинало/желирано, всяка купичка се декорира със зърна от нар и останалите накълцани ядки. Ако нарът е сладък, може една част от зърната да се прибавят и в крайния етап на приготвяне на ашурето след стафидите и портокала, когато сме изключили вече котлона.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.