РАЙОН: Габровски, Стара Планина
АВТОР: Венета Василева
Тази селска пита е простичка и бърза – идеална и за градската домакиня. Интересният й начин на увиване я прави много пухкава и вкусна. Показа ни я баба Венета, когато гостувахме на Къща “Легендите” в с. Беломъжите близо до Габрово.
Съставки
- 1 кг. брашно
- 500 мл. прясно фермерско мляко
- 2 яйца
- 30 г мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- около 50 г меко масло за намазване
Приготвяне
Стоплете малко прясното мляко и в него разтворете маята и захарта.
Към брашното добавете млякото с маята и захарта, 2 белтъка, 1 жълтък и солта. Омесете до меко тесто, което след това нарежете на еднородни 12-14 парчета.
От всяко парче първо оформете топчица, после го разточете с точилката, намажете го с малко меко масло, завийте на фитил и го овъртете с пръсти както показва баба Венета във видеото.
Оставете готовата пита да втаса за около 30 мин. Преди да я пъхнете във фурната я намажете отгоре с втория жълтък.
Печете на 170°С за 30-40 мин.