Селска пита на баба Венета от Габрово

 In Дай Бабо Огънче
pita-veneta-gabrovo08
  • РАЙОН: Габровски, Стара Планина
  • ПОРЦИИ: 12 – 14
  • ВТАСВАНЕ: 30 минути
  • ПЕЧЕНЕ: 30 – 40 минути

Тази селска пита е простичка и бърза – идеална и за градската домакиня. Интересният й начин на увиване я прави много пухкава и вкусна. Показа ни я баба Венета, когато гостувахме на Къща “Легендите” в с. Беломъжите близо до Габрово.

Съставки

  • 1 кг. брашно
  • 500 мл. прясно фермерско мляко
  • 2 яйца
  • 30 г мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • около 50 г меко масло за намазване

Приготвяне

  • Стоплете малко прясното мляко и в него разтворете маята и захарта.
  • Към брашното добавете млякото с маята и захарта, 2 белтъка, 1 жълтък и солта. Омесете до меко тесто, което след това нарежете на еднородни 12-14 парчета.
  • От всяко парче първо оформете топчица, после го разточете с точилката, намажете го с малко меко масло, завийте на фитил и го овъртете с пръсти както показва баба Венета във видеото.
  • Оставете готовата пита да втаса за около 30 мин. Преди да я пъхнете във фурната я намажете отгоре с втория жълтък.
  • Печете на 170°С за 30-40 мин.
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите