4.7. HACCP принцип 7 – Документация и записи

Седмият принцип на HACCP изисква създаване на система за поддържане на документацията.

Записите са незаменими за преразглеждане на:

  • съответствието на HACCP плана;
  • съответствието на HACCP системата към HACCP плана;
  • документи, използвани при разработката на плана;
  • документи, породени от системата HACCP;
  • документация за използваните методи и процедури;
  • протоколи от програмите за обучението на персонала;
  • описание на продукта и неговото предназначение;
  • диаграма на поточността;
  • анализи на риска;
  • KKT, KЛ и свързаната с тях информация;
  • превантивни мерки за всяка опасност;
  • план за отклоненията и корективните мерки, които са предприети;
  • верификация на дейностите и процедурите.

Формата им за съхранение съдържа:

  • Заглавие на формата;
  • Час и дата;
  • Идентификация на продукта (вкл. тип, опаковка, производствена линия и код);
  • Критични лимити;
  • Наблюдения /измервания от мониторинга;
  • Подпис на оператора;
  • Предприети корективни действия, където е необходимо;
  • Подпис на проверяващия;
  • Дата на последващата проверка.
  • Идентификация на партидата, при която се е получило  отклонението;
  • Количество на продукта в партидата;
  • Вид на отклонението;
  • Информация за местоположението на партидата;
  • Описание на предприетите корективни действия;
  • Посещение на място;
  • Проверка и тестване на оборудването;
  • Поддръжка и калибриране на измервателните уреди;
  • Резултати от валидационните и верификационни дейности, включително методите, датата, отговорен обслужващ и/или организация, установени резултати и предприети действия.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.