- махала Фалковец, Северозапад
- 089 477 4746
- Малък хотел с механа
- Предлага пълно изхранване
- Места за настаняване – 60
- Брой стаи с 1 легло – 3
- Брой стаи с 2 легла – 3
- Брой стаи с 3 легла – 15
- Баня и тоалетна – самостоятелни
- Механа
- Барбекю
- Градина
- Тераса
- Паркинг
- Wi-fi
- Детски кът
- Къмпинг
Една старинна сграда край махала Фалковец в Северозапада, потънала в ухание на люляци и прясно окосена трева, примамва странника да поседне на обширните й чардаци. Радослав Младенов, облечен с везана риза и препасан с червен пояс, посреща новодошлите и предлага и от пиле мляко. Тук торлашката кухня е много на почит, а природата е толкова красива, че човек не иска да се връща в света на часовниците и съвременната цивилизация. А каква е торлашката кухня? Сиромашка и постна, но вкусна и здравословна с ястия като скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле. Най-популярното е Бел муж, което се приготвя от овче, краве или козе несолено сирене, което се пържи и към него се добавя брашно.
Торлаците са причудлива и автентична българска общност, която населява 30-ина планински села във Видинско и Монтанско от Салаш и Стакевци през Чупрене до Чипровци и Говежда. Това са хората с белите дрехи, за чийто произход учените още спорят. Едни ги определят като наследници на древните траки, други виждат в тях потомци на прабългарски воини. Христовата вяра обединява православни и католици да съграждат тук училища, църкви и манастири. Торлашкият говор също е специфичен и спада към северозападните български говори. За него са характерни всички основни белези на българския език – липса на падежни форми и замяната им с предлози, отсъствие на неопределено наклонение, употреба на члена в края на думата. Ето така звучи една истинска история в с. Пролазница, разказана на торлашки диалект: „Две деца пасли овцете уз Глушкину реку и нашли едну чизму. И се зачудили како кво е той. Едън муж пошъл да чигари шуму у Пърчарник, минул покре ньи и они га питали. Ама че сте глупарине, не видите ли, че той е кания на търнокоп! Тоа муж знал, че е ботуш, ама бил малко нещо лаладжия…“. Това е говорът на торлаците, възпят и от Йордан Радичков, който ги описва като закачливи и саркастични зевзеци. Сред другите бисери в тяхната кухня са „посан боб“, пълнени сушени чушки, жълт „претръкан компир“, бухнали „колачи“, „зелен пръжен щавляк“ (лапад), „мазан“ тиквеник.
Всичко това може да се опита в хан „Мадона“, който се намира в махала Фалковец на село Яньовец, община Димово. Това, че се нарича „хан“, нека не ви подвежда – оборудван е със съвременно биологично пречестване на отпадните води, има екологично осветление, обширни поляни за къмпиране на кемпери и каравани, всякакво оборудване за почивка и активен отдих.