Банатски чурбъ галушчита от Гостиля

 In Дай Бабо Огънче

Снимки: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия

pin_fill_sharp_circle [#634] Created with Sketch. РАЙОН: Плевен

В село Гостиля до Плевен живеят уникални българи – банатските, а кухнята им се отличава от тази, която традиционно познаваме. Искаме да ви споделим историята им, както и една вкусна тяхна рецепта по-долу.

АВТОР: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия

Банатските българи произхождат от Северна България. Изселването им започва от 1689 год. и е в резултат на политическите и стопански условия по това време. Поради своята католическа вяра тези наши сънародници установяват връзки с Хабсбургската монархия и след австро-турските войни им е позволено да се заселят в областта Банат. Връщат се по нашите земи след Освобождението на България през 1878 г. и заживяват в селата Бърдарски геран, Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново.


Съставки

За тестото:

  • 2 яйца
  • 250 мл вода
  • брашно, колкото поеме, за да се получи тестото много мекo

За чорбата:

  • 2 глави лук за готвене
  • 1 буркан (300 гр) стерилизиран грах
  • 3 картофа
  • 1 морков
  • сол
  • червен пипер
  • магданоз
  • копър

Приготвяне

Галушките – Разбиват се двете яйца със водата, после се добавя по малко брашно, докато се получи меко тесто. „Режат“ се с лъжица и се пускат във врялата чорба.

Чорбата – Зеленчуците – лук, морков и картофи, се нарязват на дребно, добавя се грах, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. червен пипер.  Задушават се в тенджера с малко мазнина до омекване на зеленчуците. След това се заливат с гореща вода, за да се сварят зеленчуците. Направените галушчета се добавят към чорбата. Чорбата се вари до готовност. Накрая се реже по малко магданоз и копър.



Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите