Типично ястие за родопското село Могилица.
Продукти
5 л подсирено овче мляко, сол, овче масло
Приготвяне
От подсиреното овче мляко изваждаме сиренето. Прецедената течност (цвик) се поставя отново на огъня да заври. Добавяме половин литър студена вода, за да се пресече и да получим извара. Изварата се прецежда през тензух. Към получената около 200-300 г извара прибавяме 1 с. л. сол и объркваме с овче меко масло.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак