Чекането е червено цвекло, което наесен се вади от земята, измива се внимателно и се слага в буренце или бидон само с чиста вода – без сол, захар или оцет. Оставя се да ферментира по естествен път. Оттам идва и името му – чакаш (чекаш – на разложки диалект), докато стане на туршия. Чекането се готви с боб, може и с ориз и парчета месо.

Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак