Типично ястие за Североизточна България, разпространено с много вариации. Идва с преселниците от Северна Добруджа, които са се заселили в Североизточна България през 1940 г. след Крайовската спогодба.Оригиналният начин за приготвянето ѝ в град Генерал Тошево е във вид на чорба от тънки тестени лентички, зелева чорба, праз лук и люта чушка.В Крапец също я приготвят като чорба, но с прясно мляко. Наподобява шкембе чорбата.Традиционни вариации са и тези, подобни на италианската паста – без течност, но с кисело мляко и чесън, с червен пипер и сирене или с пръжки и сирене.
Подобни
Харманлийска празова чорба
Студена зелева чорба със ситно накълцан праз, олио, сладък и лют червен пипер. По традиция се е сервирала с топла масленица. Топлият ѝ вариант е с праз и трахана.
Тревненска празова чорба
Приготвя се пак със зелева чорба и праз, към които със варене се дабавя грис, червен пипер и олио.

Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак