Косачко кисело

[mk_image src=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2021/07/hanmadona3-e1644334724708.jpg” image_width=”1200″ image_height=”600″ link=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2021/07/hanmadona3-e1644334724708.jpg” target=”_blank” align=”center”]

Ястие, което по традиция се приготвя само в Торлашко и само през лятото. По името му личи, че е предназначено за косачи. Уморените от коситбата мъже започвали обяда си с него. То не засища, но охлажда в жегите и възбужда апетита. Някога са го носели на нивата за мъжете, но се приготвя и за домашната трапеза в горещите дни.

Приготвя се от нарязани сварени предварително сухи чушки или печени и обелени зелени, нарязана на ситно краставица, чесън и копър. Всичко това се залива със студена вода и се овкусява със сол, оцет и захар. Трябва да престои поне час – два, за да проникнат съставките една в друга. Поднася се като предястие.

Косачко кисело приготвят от Чипровци през Чупрене, Стакевци до Салаш. Неизменно ястие е от лятната трапеза в тридесетина села от Видинско и Монтанско.

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара