Ястие, което по традиция се приготвя само в Торлашко и само през лятото. По името му личи, че е предназначено за косачи. Уморените от коситбата мъже започвали обяда си с него. То не засища, но охлажда в жегите и възбужда апетита. Някога са го носели на нивата за мъжете, но се приготвя и за домашната трапеза в горещите дни.Приготвя се от нарязани сварени предварително сухи чушки или печени и обелени зелени, нарязана на ситно краставица, чесън и копър. Всичко това се залива със студена вода и се овкусява със сол, оцет и захар. Трябва да престои поне час – два, за да проникнат съставките една в друга. Поднася се като предястие.Косачко кисело приготвят от Чипровци през Чупрене, Стакевци до Салаш. Неизменно ястие е от лятната трапеза в тридесетина села от Видинско и Монтанско.

Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак