Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Кюфтетата от зрял фасул са типично ястие за селото.
Продукти
1 ч.ч. Смилянски фасул, 1 глава кромид лук, 3-4 картофа, 1 кафена чаша галета, 1 супена лъжица брашно, ½ пакет масло, черен пипер, сол, сух джоджен
Приготвяне
Сварявате поотделно фасулът и картофите. След отцеждане и обелване, поставяте в дълбока купа и пасирате или намачквате с вилица до получаване на хомогенна маса. Добавяте към нея ситно нарязания лук, сух джоджен, черен пипер и брашното. От сместа се правят топчета, овалват се в галета и се нареждат в тава, с предварително намаслено дъно. Върху всяко кюфте се слага масло, за да поеме по време на печенето и да остане сочно. Пече се до златист цвят на фурна, при температура 180 градуса. Сервира се със зелена салата.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
На гости при дерменджията Свилен Класанов
На гости у Дарина с работилница за козунак
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
Сусамов тур
Домашен обяд в Якоруда с работилница за гаргалета