Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Кюфтетата от зрял фасул са типично ястие за селото.
Продукти
1 ч.ч. Смилянски фасул, 1 глава кромид лук, 3-4 картофа, 1 кафена чаша галета, 1 супена лъжица брашно, ½ пакет масло, черен пипер, сол, сух джоджен
Приготвяне
Сварявате поотделно фасулът и картофите. След отцеждане и обелване, поставяте в дълбока купа и пасирате или намачквате с вилица до получаване на хомогенна маса. Добавяте към нея ситно нарязания лук, сух джоджен, черен пипер и брашното. От сместа се правят топчета, овалват се в галета и се нареждат в тава, с предварително намаслено дъно. Върху всяко кюфте се слага масло, за да поеме по време на печенето и да остане сочно. Пече се до златист цвят на фурна, при температура 180 градуса. Сервира се със зелена салата.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак