Маджун

 In Северняшка и добруджанска кухня
botanika_life023

Маджун, петмез и агда означават все едно и също – сладкото, получено от изварения сок на захарната метла (сорго). Нещо много вкусно!

Захарното сорго е зърнена култура, чиито стебла пускат невероятно сладък и полезен сок. За да се изстиска този сок, е нужно стеблото да се почисти от листата и от семето в горната част. След това всяка пръчка, минава през два валца на специално създадена за целта пресова машинка. Събраният сок се вари на огън в големи метални тави, докато се сгъсти. Резултатът е повече от фантастичен!

Маджунът е богат на калций и желязо и е естествен подсладител. Ето защо е бил толкова популярен на времето, когато не е имало захар. Макар днес захарта да е заместила маджуна, тя не би могла да замени полезните му качества.

Едно от най-популярните приложения на маджуна е консумацията му заедно с палачинки, които са предшествани от катмите, изпичани на големи сачове. Друга известна комбинация от едно време е маджун с качамак от царевичен грис. Вкусен е дори с лъжица, но с палачинките в къща за гости „Botanica Life“ се получава просто смайващ резултат.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите