Пареник

[mk_image src=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2021/07/parenik004-e1644350615153.jpg” image_width=”1200″ image_height=”600″ link=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2021/07/parenik004-e1644350615153.jpg” target=”_blank” align=”center”]

Пареникът е традиционно родопско ястие, включено в типичното местно меню на селата Смилян и Могилица.

Представлява гъста каша от картофи и/или царевично брашно, сирене, яйца и месо. Родопчани го наричат и кашник.

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Продукти

[/mk_fancy_title]

Царевично брашно, 1 пакет масло, 3-4 яйца, по желание сирене или кашкавал.

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Приготвяне

[/mk_fancy_title]

В подсолена вряща вода се ръси царевично брашно и с дървена лъжица се бърка непрекъснато до получаване на желаната гъстота. В тава се слага маслото, прибавят се яйцата без да се разбиват, по желание се добавя сирене или кашкавал. Отгоре се изсипва кашата, разстила се равномерно и с лъжица се правят отвори по цялата тава и се вари до готовност на яйцата.

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара