Пареникът е традиционно родопско ястие, включено в типичното местно меню на селата Смилян и Могилица.
Представлява гъста каша от картофи и/или царевично брашно, сирене, яйца и месо. Родопчани го наричат и кашник.
Продукти
Царевично брашно, 1 пакет масло, 3-4 яйца, по желание сирене или кашкавал.
Приготвяне
В подсолена вряща вода се ръси царевично брашно и с дървена лъжица се бърка непрекъснато до получаване на желаната гъстота. В тава се слага маслото, прибавят се яйцата без да се разбиват, по желание се добавя сирене или кашкавал. Отгоре се изсипва кашата, разстила се равномерно и с лъжица се правят отвори по цялата тава и се вари до готовност на яйцата.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак