Печените ябълки на баба Венета от Габрово

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Габровски, Стара Планина

АВТОР: Венета Василева

Ако се върнем назад във времето, ще видим, че сладките вкусове не са били така популярни в българската гастрономия и често пъти печените ябълки са били деликатес целогодишно. Ето защо те са ни от особен интерес. Има не малко вариации в народната кухня, но тази на баба Венче от габровско е особено вкусна.


Съставки

Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.

  • ябълки – брой по желание
  • сладко или сушени плодове по желание
  • смлени или накълцани орехи
  • масло

Приготвяне

Измийте ябълките и ги издълбайте, за да почистите от тях семената и люспите.
Във всяка ябълка поставете по лъжица сладко, посипете орехи и най-отгоре поставете парченце масло.
Изпечете напълнените ябълки за около 30 – 35 мин. в умерена фурна.
Сервират се охладени.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.