Печените ябълки на баба Венета от Габрово

[mk_image src=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/04/pecheni-yabalki-baba-venche01.jpg” image_width=”1200″ image_height=”600″ link=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/04/pecheni-yabalki-baba-venche01.jpg” target=”_blank”]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker”]

  • РАЙОН: Габровски, Стара Планина

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-group”]

  • ПОРЦИИ: по желание

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-2″]

  • ПОДГОТОВКА: 10 мин.

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-4″]

  • ПЕЧЕНЕ: около 30 минути

[/mk_custom_list]

Ако се върнем назад във времето, ще видим, че сладките вкусове не са били така популярни в българската гастрономия и често пъти печените ябълки са били деликатес целогодишно. Ето защо те са ни от особен интерес. Има не малко вариации в народната кухня, но тази на баба Венче от габровско е особено вкусна.

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]

Съставки

Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.

[mk_custom_list style=”mk-moon-arrow-right-3″]

  • ябълки – брой по желание
  • сладко или сушени плодове по желание
  • смлени или накълцани орехи
  • масло

[/mk_custom_list]

Приготвяне

[mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Измийте ябълките и ги издълбайте, за да почистите от тях семената и люспите.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Във всяка ябълка поставете по лъжица сладко, посипете орехи и най-отгоре поставете парченце масло.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Изпечете напълнените ябълки за около 30 – 35 мин. в умерена фурна.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Сервират се охладени.

[/mk_custom_list]

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара