Селска пита на баба Венета от Габрово

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Габровски, Стара Планина

АВТОР: Венета Василева

Тази селска пита е простичка и бърза – идеална и за градската домакиня. Интересният й начин на увиване я прави много пухкава и вкусна. Показа ни я баба Венета, когато гостувахме на Къща “Легендите” в с. Беломъжите близо до Габрово.


Съставки

  • 1 кг. брашно
  • 500 мл. прясно фермерско мляко
  • 2 яйца
  • 30 г мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • около 50 г меко масло за намазване

Приготвяне

Стоплете малко прясното мляко и в него разтворете маята и захарта.

Към брашното добавете млякото с маята и захарта, 2 белтъка, 1 жълтък и солта. Омесете до меко тесто, което след това нарежете на еднородни 12-14 парчета.

От всяко парче първо оформете топчица, после го разточете с точилката, намажете го с малко меко масло, завийте на фитил и го овъртете с пръсти както показва баба Венета във видеото.

Оставете готовата пита да втаса за около 30 мин. Преди да я пъхнете във фурната я намажете отгоре с втория жълтък.

Печете на 170°С за 30-40 мин.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.