Щирник на баба Венета от Габрово

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Габровски, Стара Планина

АВТОР: Венета Василева

Щирник е габровският вариант на баница със зеленийки. По традиция се прави през пролетта и лятото, когато има щир и други зеленолистни и те се слагат в плънката според наличността им. Според баба Венета от габровския край, това, което отличва тази баница от всички остнали обаче, е задължителното добавяне на тарос (естрагон), гьозум (джоджен) и девисил. Друга специфичност е, че корите не се точат с точилка, а тестото за тях се дърпа върху кърпа (вижте видеото).Таросът е меродията на габровци. Добавя се в почти всяко ястие


Съставки

Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.

За тестото за корите

  • около 1 с.л. оцет
  • щипка сол
  • щипка сода
  • около 1 с.л. олио
  • около 700 г брашно

За плънката

  • около 500 г микс от зелении, вкл. тарос, гьозум и девисил
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • около 500 г сирене
  • 5 – 6 яйца
  • олио за запържванетоо

Приготвяне

Пригответе тестото за корите като смесите оцета, солта, содата, олиото и брашното. То трябва да стане гъвкаво, за да може лесно да се разпъва.

Измийте зеленолистните. Нарежете ги на едро. Ако слагате лапад в сместа, първо него трябва да задушите с малко олио в тиган и после да добавите другите зелении, които омекват по-бързо.

Към задушените зеленийки добавете чашата кисело мляко, малко сол и рабъркайте. След това натрошете сиренето, добавете яйцата.

Върху работната маса постелете голяма чиста памучна кърпа или малка покривка. Вземете едно топче от тестото и започете с ръце да го оформяте на листо. Когато не можете да го разпъвате повече с ръце, поставете го на покривката и започете да го дърпате върху нея, докато оформите голяма кора.

Върху кората нанесете плънката и с повдигане на крайчето на кърпата завийте банично руло. С всяко следващо руло оформете вита баница в тавата.

Печете в умерена фурна за около 40 мин.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.