Типично ястие за родопското село Могилица.
Продукти
Брашно, сол, квас, масло, сирене по желание.
Приготвяне
Замесва се тесто от брашното, водата, солта, кваса. Да е гъсто като за хляб. Може да се добави и сирене. Разделя се на късове. От тях се оформят с ръце тънки питки като за пърленки, които се пекат направо в пещта. След като са готови се мажат с масло.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак