Типично ястие за родопското село Могилица.
Продукти
1 кг брашно, 250 гр. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 яйца, 2 с. л. олио, 2 с. л. захар, щипка сол. За сиропа: 1 пакетче масло, 2 ч. ч. захар, 2 ч. ч. вода
Приготвяне
Всичко се замесва с малко вода и се дели на топчета. На дъска с ръце се оформят шнурчета с дебелина 2 см. В намазнена тавичка от средата започваме да навиваме. Печем, а след като изстине, се залива със сиропа, приготвен от разтопеното и охладено масло, захарта и водата. После сиропът се връща да възври.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак