Зелеви сарми със счукан фасул

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Зелевите сарми със счукан фасул са типично ястие за селото.

Продукти

2 чаени чаши фасул, 1 супена лъжица червен пипер, 2 супени лъжици мас, 1 глава кромид лук, 1 кафена чаша олио, черен пипер, джоджен, чубрица, зелеви листа от кисело зеле

Приготвяне

Фасулът се счуква на ситно в метално хаванче и се залива в дълбок съд с гореща вода, като се оставя за два часа, за да набъбне. Изваждаме го и прецеждаме, после го запържваме в олиото с нарязания лук и червения пипер, добавяме подправките. С така получената плънка и зелевите листа загъваме сърмите. Подреждаме ги в тенджера, покриваме най-горния ред със зелеви листа, върху тях слагаме маста и добавяме от зелевата саламура, притискаме най-отгоре с обърната чиния и варим на тих огън около два часа -два часа и половина.

Item added to cart.
3 items - 800 лв.
3
  • Добавено
Вашата количка
1+ са купили това
Вдъхновяващо бягство в Югозапада с мистичен ритуал за "писана булка" (Домакин : Bronco.bg)
Цена:400 лв.
- +
400 лв.
1+ са купили това
Съкратен базов HACCP курс + изработка на HACCP план за микропредприятие (Домакин : инж. Валери Савов)
Цена:360 лв.
- +
360 лв.
    Използвай промо код