Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Зрял фасул с кисело зеле е типично ястие за селото.
Продукти
2 ч.ч. Смилянски фасул, 2 ч. ч. кисело зеле, нарязано и сварено, 1 стрък праз лук, 1 кафена чаша ориз, 1 кафена чаша олио, 1 чаена лъжица червен пипер, джоджен
Приготвяне
Фасулът се сварява предварително по познатият ни начин. В олиото и маслото се задушават нарязания на тънки шайби праз и предварително свареното и нарязано кисело зеле. Към задушената смес в тенджерата се добавят червеният пипер, свареният фасул и оризът. Добавете 1 чаена чаша вода и 1 чаена чаша от саламурата от киселото зеле, овкусява се с джоджена и се вари до омекване на ориза. Така приготвената смес можете да изпечете и на фурна в дълбока тава. Печете при температура 200 градуса, като при добиване на златистокафяв цвят на горния слой, покривате с фолио за печене, за да не загори и печете до сготвяне на ориза.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак