Зрял фасул в гърне

 In Родопска и тракийска кухня

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Зрелият фасул в гърне е типично ястие за селото.

Продукти

2 чаени чаши фасул, 2 глави лук, 1 чушка, 1 морков, 2 домата, 3 супени лъжици олио, 3 супени лъжици препържено масло, 1 чаена лъжица червен пипер, по щипка чубрица, джоджен, девесил, магданоз, 2-3 скилидки чесън

Приготвяне

Фасулът се накисва за една нощ в студена вода. На другия ден изхвърляме водата и протриваме фасула с пръсти, за да отделим люспите. Слагаме фасула в гърнето и заливаме с чиста вода, добавяме всички продукти, нарязани на ситно и олиото, солта и подправките. Варим в гърнето 6 часа на 150 градуса. Може да се приготви и в тенджера под налягане за 1 час. Накрая добавяме препърженото масло.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите