РАЙОН: Габровски, Стара Планина
АВТОР: Венета Василева
”Бял мъж” или “бел муж” е типично северняшко ястие, за името и традицията на което се носят легенди, свързани със Свети Петър като покровител на жътварите. Те разказват, че и в най-горещият ден от годината – Петровден, светецът слизал на полето, за да жъне заедно с хората. Когато всички седнали да обядват и селяните извадили единственото, което имали – прясно сирене, то се разтопило от горещината и те се притеснили, че нямат с какво друго да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно. Гостът поръсил сиренето и се получила каша, която нарекли “Бял мъж”. Оттогава хората винаги поднасят това ястие на Петровден, но и през всеки ден от годината, когато им се хапва.По традиция Белият мъж се приготвя с високомаслено овче мляко, което се подсирва, за да стане на прясно сирене. Тази рецепта на баба Венче от габровския край обаче е с краве прясно сирене и масло, тъй като в днешно време става все по-трудно да се намери хубаво маслено овче мляко за подсирване.
Съставки
Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.
- 2 л. прясно домашно краве мляко, което се подсирва или 1 кг. прясно сирене
- 150 мл прясно краве мляко
- 50 – 100 г краве масло
- 5 с.л брашно
- сол на вкус
Приготвяне
Разтопете маслото в тиган.
Към маслото натрошете с ръце прясното сирене.
В чаша или купичка направете рядка каша от прясното мляко, брашното и малко сол. Добавете я към сиренето и маслото.
Сложете тигана на слаб огън и бъркайте докато се разтопи сиренето.
Готовият Бял мъж се сервира охладен – без нищо, или поръсен с червен пипер, или в сладки варианти – с мед, с петмез, с карамелизирана глазура, със сладко и др.