РАЙОН: Белене, Дунава, Северняшко
АВТОР: Ферма Багри
Прясолът е уникално местно ястие за района на Белене. То е с влашки произход и го наричат още разсол или моаре – моаре да пеще. Днес можем да кажем, че то е добър пример за zero waste традиция, защото замисълът му е да се готви с неизядената риба от предния ден (каквато и да е дунавска риба) и с наличните сезонни зеленчуци. В този ред на мисли това, което ще ви споделим не е рецепта, за която трябва да закупите продукти от супермеркета, да използвате само част от пакета и другото да изхвърлите, а е по-скоро старо познание за това как можете да съчетавате вкусове и състояния на сезонните хранителни продукти.
Съставки
Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.
- дунавска риба – шаран, щука, смадок, сом или др.
- настъргани домати или домашен доматен сок
- чушки – печени, сухи или пресни
- моркови, патладжан, целина или какъвто друг зеленчук имате наличен
- чесън и лук
- девисил и магданоз – свежи или сушени
- люта чушка
- брашно за овалване на рибата
- олио за пържене
- сол
Приготвяне
Обичайно тази гозба се приготвя от рибени парчета, оваляни в брашно и изпържени, но може да се направи и с печена риба.
В дълбока тенджера се приготвя сос от зеленчуците, доматите и на финала се добавя лютата чушка.
Полученият сос се излива върху рибата и върху нея се поръсват магданоза и девисила.