РАЙОН: Петрич
АВТОР: Рукие Изидова
Пляската е много простичка, тя е типично ястие-закуска от петричкия край. Историята разказва, че местните са забърквали само брашно (пшенично, царевично или друго) с вода в консистенция като за гъсти палачинки и са добавяли към тази смес всякакви ядливи билки и треви от гората. Днес домакините добавят към сместа и яйчица, кисело мляко, сода, за да стане по-вкусна. И наистина е вкусна, малко по-различна от баницата със зелении.
Съставки
- 2 ч.ч. брашно
- 1,5 ч.ч. вода
- 2 яйца
- сол на вкус
- 2-3 с.л. масло
За плънката
- 2 връзки пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 2 с.л. олио
- сол на вкус
Приготвяне
Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.
С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.
Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200* докато се стопи и покафенее.
Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 – 5 минути колкото да засъхне повърхността. Получава се тънка влажна основа, наподобяваща твърда палачинка на фурна.
Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.
Изпечете пляската за около 30-40 минути докато добре се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета.