За да стартираме този HACCP курс, първо бихме искали да ви запознаем с нормативните изисквания по прилагане на системата НАССР
(от латински “Закон за храните”)
Основните принципи на Кодекс алиментариус за хигиенното производство на храни
- ефективен контрол на хигиената при производство на храните
- въвежда проследяемост на хранителната производствената верига от първичното производство до представянето и на консуматора
CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003
препоръчителен код за общите принципи на хигиената на хранитe
FAO – Food Quality and Safety Systems
A Training Manual on Food Hygiene and the Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) System
Споразумение на Уругвайският кръг води до създаването на СТО през 1994 г., чиято цел е либерализиране на международната търговията със селскостопански продукти. Постигнати са две споразумения:
- Споразумение за прилагането на санитарните и фито санитарни мерки (SPS споразумение), което налага:
Забрана за въвеждане на дискриминационни мерки по отношение вноса от други страни със същите условия на производство и не са обект на забрана в международната търговия.
Необходимост от въвеждането на еднакви стандарти.
- Споразумението за техническите бариери в търговията (ТВТ споразумение)