Кулинарен тиймбилдинг “Вкусът на изборите”

 In Новини

Кулинарен тиймбилдинг с фермерски храни

Готвенето е процес, при който избираш нужните продукти, подготвяш ги, съчетаваш ги, обработваш ги така, че да представят най-добре вкусовите си качества и накрая добавяш подправките, които подчертават индивидуалността на ястието. Всеки знае, че ключът към доброто ястие е в умението да избираш качествени продукти и да ги съчетаваш по уникален начин, но тайната на добрите майстори се крие и в атмосферата на сигурност, любов и доверие, която създават както към самите себе си, така и към хората, с които споделят произведенията си.

Това важи и при изграждането на екипи. Независимо от индивидуалните качества на всеки отделен човек, той не може да постигне сам резултата, който би се получил, ако работи в екип. Но и механичният сбор на хора все още не е екип. За да функционира здравословно и успешно той, е необходимо да премине през процесите на „смесване“ и „преработка“.

Програмата “Вкусът на изборите” използва процеса на приготвяне на хубаво ястие с качествени продукти като подход за изграждане и сплотяване на екип. Предлага забавно изпълнение на рецепти, така че участниците да могат да се съсредоточат върху самите продукти, тяхното съчетаване и трансформиране, както и върху своята роля в процеса на приготвяне на храната.

Ползи от участието във „Вкусът на изборите“
Повишаване на сплотеността на екипа – осъзнаване и емоционално преживяване на силата на заедността.
Подобряване на комуникацията и изчистване на натрупаните деструктивни противоречия.
Засилване доверието между членовете на екипа.
Осъзнаване на стратегията, насочена към взаимно подпомагане и взаимен успех, като печеливша в екипната работа.
Повишаване на креативността и емоционалната ангажираност на участниците по отношение на екипните задачи и междуличностните взаимодействия.
Осъзнаване от участниците, че са част от едно престижно и работещо в единство цяло.
Забавно хапване на вкусна качествена храна с ясен произход.
Удовлетворение от каузата на събитието – участниците подкрепят развитието на малките местни фермери.
Запознаване с разнообразни фермерски продукти и къде могат да бъдат намерени.
Усвояване на лесни за изпълнение и традиционни български рецепти.

Участниците ще имат възможност да приготвят хляб и свежа салата с местни фермерски продукти, осигурени от нас.

Организатори: доц. Десислава Димитрова и Мария Атанасова

Програмата се състои от 3 модула:

І. Приготвяне на хляб
Участниците ще са разделени в 4 отбора от по 5 човека. Всеки отбор ще приготви хляб от различен вид брашно като се използва една и съща рецепта. Ще бъдат представени спецификите на отделните видове брашно като тази информация ще бъде предоставена на участниците и в писмен вид. Брашното ще е набавено директно от малки производители като при възможност те ще са биосертифицирани. Обратната връзка включва обсъждането на преживяването на всеки отбор, като членовете на отбора могат да споделят (при желание) как е бил за тях груповия процес. Кой е бил лидер в приготвянето на хляба и това ли е и формалният лидер на екипа? Всеки ли се е чувствал полезен? Имало ли е участници, които са се чувствали изолирани? Какви емоции са се породили? Стигнало ли се е до несъгласие или конфликт в процеса? Кой как е преживял този опит? Забавлявали ли са се докато са работели заедно?

ІІ. Приготвяне на салата
Докато хлябът се пече участниците ще имат възможност да приготвят салата от свежи листни зеленчуци. Всеки по свой избор ще комбинира съставките и ще овкуси салатата си.
Този етап от тиймбилдинга е свързан с отдиференцирането на участниците един от друг. В това индивидуално преживяване те ще открият своите различия, вкусове, водещи сетива, които са особено важни в процеса на събиране и обработване на информация от околната среда и са различни за всеки отделен човек. Осъзнавайки своите различия, ние разбираме, че всеки е ценен с това което е и всеки може да научи нещо от различието на другия и колко това е ценно както за отделния индивид, така и за отбора като цяло.

ІІІ. Споделяне на хляба
Когато хлябът е готов всяка група представя своята работа и описва вкусовите характеристики на своя хляб. Обръща се внимание на разнообразието от вкусове на различните хлябове, което е резултат от различието в една единствена, но основна съставка – брашното. Подчертава се необходимостта от екипност и ролята на лидера, на този, който носи отговорността и придава съдържание (без брашно няма хляб). При споделянето на храната си с другите се създава атмосфера на близост и свързване с тях.

Свържи се с нас: +359 888 402 997 | +359 885 432 540

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите