1.9. Национално законодателство

  • Закон за Българската агенция по безопасност на храните (Обн., ДВ, бр. 8 от 25.01.2011 г., посл. изм., бр. 58 от 18.07.2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) (20.7.2017г.).
  • Закон за храните (Обн., ДВ, бр. 90 от 15.10.1999 г., посл. изм., бр. 58 от 18.07.2017 г., в сила от 18.07.2017 г. ) (20.7.2017г.)
  • Закон за ветеринарномедицинската дейност (Обн., ДВ, бр. 87 от 1.11.2005 г., посл. изм. и доп., бр. 17 от 23.02.2018 г., в сила от 23.02.2018 г.) (1.3.2018г.)
  • Закон за защита на растенията (Обн., ДВ, бр. 61 от 25.07.2014 г., изм., бр. 12 от 13.02.2015 г., изм. и доп., бр. 44 от 10.06.2016 г., в сила от 10.06.2016 г., изм., бр. 58 от 18.07.2017 г., в сила от 18.07.2017 г., изм. и доп., бр. 17 от 23.02.2018 г., в сила от 23.02.2018 г.) (31.5.2018г.)
  • Закон за защита на животните (Обн., ДВ, бр. 13 от 8.02.2008 г.,  посл. изм., бр. 58 от 18.07.2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) (20.7.2017г.)
  • Закон за животновъдството (Обн., ДВ, бр. 65 от 8.08.2000 г., посл. изм. бр. 58 от 18.07.2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) (20.7.2017г.)
  • Закон за фуражите (Обн., ДВ, бр. 55 от 7.07.2006 г., посл. изм. и доп. бр. 17 от 23.02.2018 г., в сила от 23.02.2018 г.) (28.2.2018г.)
  • Закон за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (Обн., ДВ, бр. 96 от 28.11.2006 г., посл. изм. бр. 58 от 18.07.2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) (20.7.2017г.)
  •  

Наредби

  • Наредба № 1 от 26 януари 2016 г. за хигиената на храните. (11.4.2016г.).
  • Наредба № 6 от 5 май 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официалния контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер.
  • Наредба 1 от 7.02.2013 г. за прилагане на правилата на биологично производство на растения, животни и аквакултури, растителни, животински продукти, продукти от аквакултури и храни, тяхното етикетиране и контрола върху производството и етикетирането.
  • Наредба 1 от 9.01.2008 г. за изискванията за търговия с яйца.
  • Наредба 2 от 7.03.2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни.
  • Наредба 2 от 23.01.2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни.
  • Наредба 2 от 23.01.2015 г. за максимално допустимите количества на остатъци от пестициди във или върху храни
  • Наредба № 2 от 23.02.2017 г. за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол.
  • Наредба 3 от 4.06.2007 г. за специфичните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни.
  • Наредба 4 от 21.06.2000 г. за съобщаване, проучване и регистриране на взрив от хранително заболяване.
  • Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
  • Наредба № 22 от 14 декември 2005 г. за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване
  • Наредба за изискванията за етикетирането и представянето (18.12.2014г.) на храните (Приета с ПМС № 383 от 4.12.2014 г., обн., ДВ, бр. 102 от 12.12.2014 г., в сила от 13.12.2014 г.)
  • Наредба № 16 от 28 май 2010 г. за изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци
  • Наредба № 9 от 22.06.2005 г. за условията и реда за одобряване и регистрация на предприятията за преработка на восък и производство на восъчни основи, както и на предприятията за производство и търговия с пчелен мед и пчелни продукти.
  • Наредба № 15 от 28.06.2002 г. за изискванията към използване на ароматизанти в храните (Загл. изм. – ДВ, бр. 62 от 2006 г.).
  • Наредба№ 17 от 16.06.2008 г. за здравните изисквания към стопанските водни животни, продуктите от тях и предпазването и контрола на болести по водните животни.
  • Наредба № 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
  • Наредба № 47 от 28.12.2004 г. за изискванията към хранителните добавки. (11.4.2016г.)
  • Наредба № 48 от 11.11.2003 г. за реда и начините за вземане на проби и използваните методи за анализ на пчелния мед
  • Наредба №119 от 21.12.2006 г. за мерките за контрол върху определени субстанции и остатъци от тях в живи животни, суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора.
  • Наредба № 4 за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара
  • Наредба за изискванията към бързо замразените храни
  • Наредба за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца
  • Наредба за изискванията към храните със специално предназначение.
  • Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти
  • Наредба за изискванията към някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека
  • Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека.
  • Наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени
  • Наредба за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета и преходните храни
  • Наредба за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели.
  • Наредба за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека.
  • Наредба за освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда и пускането им на пазара.
  • Наредба за работа с генетично модифицирани организми в контролирани условия

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.