Добруджанска рязана чорба

[mk_image src=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2021/07/dobrudjanska_ryazana_chorba.jpg” image_width=”1200″ image_height=”600″ link=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2021/07/dobrudjanska_ryazana_chorba.jpg” target=”_blank” align=”center”]

Типично ястие за Североизточна България, разпространено с много вариации. Идва с преселниците от Северна Добруджа, които са се заселили в Североизточна България през 1940 г. след Крайовската спогодба.

Оригиналният начин за приготвянето ѝ в град Генерал Тошево е във вид на чорба от тънки тестени лентички, зелева чорба, праз лук и люта чушка.

В Крапец също я приготвят като чорба, но с прясно мляко. Наподобява  шкембе чорбата.

Традиционни вариации са и тези, подобни на италианската паста – без течност, но с кисело мляко и чесън, с червен пипер и сирене или с пръжки и сирене.

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Подобни

[/mk_fancy_title][mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Харманлийска празова чорба

[/mk_fancy_title]

Студена зелева чорба със ситно накълцан праз, олио, сладък и лют червен пипер. По традиция се е сервирала с топла масленица. Топлият ѝ вариант е с праз и трахана.

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Тревненска празова чорба

[/mk_fancy_title]

Приготвя се пак със зелева чорба и праз, към които със варене се дабавя грис, червен пипер и олио.

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара