Хлябът с квас на Ангелина

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Розовец, Брезово

АВТОР: Ангелина Рончева

ПРЕЖИВЯВАНЕ: Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто

За пухкав хляб с хрупкава коричка ще ви трябват няколко внимателно подготвени съставки, включително квас, който сами сте си приготвили.


Съставки

  • 300 мл. хладка изворна вода  
  • 500 г. пшенично пълнозърнесто или бяло фино смляно брашно (аз се доверявам на брашната на “Земята на траките“)
  • 200 г. квас – домашно приготвен
  • 1/4 чаена лъжица готварска сол
  • масло за подмазване на тавата или глинена купа с капак (отново нещо ценно от “Земята на траките“)

Приготвяне

  • Към брашното добавяме кваса.
  • Постепенно наливаме водата, като омесваме до получаване на лепкаво тесто.
  • Оставяме тестото да почине на топло за 20 минути.
  • След почивката добавяме солта, месим и разтягаме тестото, като го прегъваме от всички страни.
  • Оставяме го отново да почине на топло за 15 минути.
  • Повтаряме разтеглянето и прегъването, след което оставяме тестото да втаса за 1 до 2 часа във формата, в която ще се пече.
  • Загряваме фурната на 240°C и поставяме тава с вода на долния реотан, за да осигурим влага.
  • Печем хляба на 200°C, с включени горен и долен реотан, за максимум 50 минути.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.
0
    Вашата количка
    Количката ви е празнаВръщане към магазина
      Използвай промо код