РАЙОН: Розовец, Брезово
АВТОР: Ангелина Рончева
ПРЕЖИВЯВАНЕ: Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
За пухкав хляб с хрупкава коричка ще ви трябват няколко внимателно подготвени съставки, включително квас, който сами сте си приготвили.
Съставки
- 300 мл. хладка изворна вода
- 500 г. пшенично пълнозърнесто или бяло фино смляно брашно (аз се доверявам на брашната на “Земята на траките“)
- 200 г. квас – домашно приготвен
- 1/4 чаена лъжица готварска сол
- масло за подмазване на тавата или глинена купа с капак (отново нещо ценно от “Земята на траките“)
Приготвяне
- Към брашното добавяме кваса.
- Постепенно наливаме водата, като омесваме до получаване на лепкаво тесто.
- Оставяме тестото да почине на топло за 20 минути.
- След почивката добавяме солта, месим и разтягаме тестото, като го прегъваме от всички страни.
- Оставяме го отново да почине на топло за 15 минути.
- Повтаряме разтеглянето и прегъването, след което оставяме тестото да втаса за 1 до 2 часа във формата, в която ще се пече.
- Загряваме фурната на 240°C и поставяме тава с вода на долния реотан, за да осигурим влага.
- Печем хляба на 200°C, с включени горен и долен реотан, за максимум 50 минути.