Краве сирене

 In Рецепти

Традиционен млечен продукт, произвеждан по вековна рецепта от Салих Паша в с. Бориково, близо до родопското село Могилица.

Продукти

10 л прясно мляко, мая за сирене

Приготвяне

10 литра краве прясно мляко се слага на огъня да се затопли до степен преди завиране и се оставя да се охлади на стайна температура. Прибавят се 40 капки мая за сирене и се разбърква. Сместа се захлупва и завива и се оставя да престои 11 часа. След като се е подсирило сиренето, се нарязва на кубчета с нож. Оставя се 10 минути да се отцеди цвикът, сипва се в тензух и се отцежда, след това се затиска. Изсипва се в тава, нарязва се на четири, осолява се и се прибира на студено. Всеки ден в продължение на една седмица се обръща, докато се осоли. В каче се подреждат парчетата сирене и се заливат със саламурата, която се е отделила при осоляването. Ако саламурата не е достатъчна, се прави саламура с яйце: силно солен разтвор, като се сложи измито сурово цяло яйце да изплува и да се покаже върхът на яйцето, колкото пет стотинки. Изваждаме яйцето и разтвора добавяме в сиренето.

Къде да опитате?

  • Агушеви конаци

    Още
  • Вила Ади Арт

    Още
  • Дядова ряка

    Още
  • Етно Арт Руми

    Още
  • Изворът на Арда

    Още
  • Комплекс „Гераница“

    Още
  • Комплекс Арда

    Още
  • Къща „Караиван“

    Още
  • Къща Аргирови

    Още
  • Къща Звездица

    Още
  • Панорамна площадка „Върхът“

    Още
  • Пещера „Типицето“

    Още
  • Пещера „Ухловица“

    Още
  • Хотел Бащината къща

    Още
  • Хотел Изворът Арда

    Още
  • Хотел Митница и ТКЗС Билянци

    Още
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите